Korona virüsle beraber evde kalma zamanımız ve hareketsizliğimiz arttı. Bunlarla beraber beslenmede görülen olumsuz değişiklik...

Korona virüsle beraber evde kalma zamanımız ve hareketsizliğimiz arttı. Bunlarla beraber beslenmede görülen olumsuz değişikliklerse ne yazık ki son zamanlarda kalp hastalıklarında ki artışın sebebi. Klinik araştırmaların sonuçları diyette olumlu yönde yapılan değişiklerle serum kolesterolünün ve LDL-kolesterolün düşüşünün sağlandığı takdirde koroner kalp hastalıkları riskinin azaldığını göstermiştir. Kolesteroldeki %1’lik düşüş ise hastalık riskini %2 azaltmaktadır. Bu nedenle kalp damar hastalıklarında çözüme ulaşmak için beslenmenizi düzeltmeniz, bazı besinleri beslenme düzeninize eklemeniz ve hayatınıza hareket katmanız çok önemli.
  1. Zeytinyağı: Besleyici değeri çok yüksektir. A,C,E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum minerallerini ve omega-9 doymamış yağ asidini içerir. Kötü kolesterolü düşüren zeytinyağı, antienflamatuar etkisi sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir. Özellikle doğal ve soğuk sıkım zeytinyağının seçilmesi oldukça önemlidir.
  2. Balık: Balık ve balık yağı, antioksidan olan omega-3 yağ asidini içerir. Omega-3 yağ asidi damar içi tıkanıklarının azalmasında, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarının engellenmesinde etkilidir. Balığın olumlu etkilerinden faydalanmak için ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  3. Ceviz: Kalp sağlığı için son derece önemli olan omega-3 yağ asidi, L-arginin amino asidi ve E vitaminini içerir. Bu sayede kandaki kötü kolesterolün düşmesine ve iyi kolesterolün artmasına etki eder. 
  4. Keten tohumu: Potasyum, posa, E vitamini ve omega-3 yağ asidini içeren keten tohumunun kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Her hangi bir hastalığınız yoksa her gün 1 çorba kaşığı taze öğütülmüş keten tohumunu yoğurdunuza ekleyerek tüketebilirsiniz.
  5. Yabanmersini: Antosiyaninler gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Antosiyaninler oksidatif strese ve inflamasyona iyi gelerek kalp hastalıklarını önlemede etkilidir. Yapılan çalışmalar yabanmersini ve diğer kırmızı meyvelerin tüketiminin artırılmasının kalp hastalığı riskini azaltacağını göstermektedir.
  6. Pancar: Betalain maddesini içermektedir. Bu sayede kalp damar hastalıkları dahil birçok hastalığın önlenebilmesinde etkilidir. Kanın temizlenmesine yardımcı olabilecek iyi bir detoks sebzesidir. C vitaminin de iyi kaynağıdır. Sebze kavurması veya salata olarak tüketilebileceği gibi smoothie yapılarak da içilebilir.
  7. Sarımsak: Potasyum minerali, A ve C vitaminini içerir. Kan pıhtılaşmasını önleyerek damarların tıkanmasını engellemektedir. Kan basıncını ayarlarken kalp ve damar rahatsızlıkları içinde mucize bir besindir. Güçlü bir antioksidan olan sarımsak, içerisindeki kuersetin sayesinde damar tıkanıklığının önlenmesine, kan basıncı ile kan yağlarının düşmesine yardımcı olur.