Mezoterapi, Dr. Michel Pistor tarafından 1952 yılında kullanılan estetik amaçlı bir operasyondur. Türkçe karşılığı orta deri tedavisidir. Mezoterapinin amacı, cilt altında bulunan elastin gibi yapıları uyararak dokuyu yenilemektir. Kan dolaşımının hızlanması, yağ yakımının ve lenf dolaşımının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Özellikle deri ve saç dökülmesi sorunlarındaki güçlü etkisinden dolayı son dönemlerde oldukça tercih edilmektedir. PRP ile Mezoterapi karıştırılsa da. PRP tedavisinde; kişiden alınan kanın içerisindeki plazmaların büyüme etkisi olan kısmı serum uygulaması şeklinde yapılır. Mezoterapi de ise kişinin ihtiyacı olan hyalüronik asit, aminoasit, mineral ve vitamin gibi maddeler deriye enjekte edilir.
Sıklıkla tercih edilen mezoterapi uygulamaları;
· Deri çatlakları ve selülit,
· Göz altı torbaları,
· Saç kökü güçlendirme,
· Güneş lekeleri,
· Yara izleri,
· Alerjiler,
· Cilt sarkmaları,
· Sporcu yaralanmaları,
· Ciltteki pigment yetersizlikleri.
Mezoterapinin uygun olmadığı kişiler;
· Kalp hastaları,
· Kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlar,
· Şeker hastaları,
· İnme geçmişi olanlar,
· Ürtiker hastaları,
· Hamile ve emziren kadınlar,
· 20 yaş altı kişiler,
· İşlemde kullanılan maddelerden herhangi birine alerjisi olanlar.
Mezoterapi, kişinin sonuçlarına göre düzenlenen, seanslar halinde uygulanan bir yöntemdir. Cildin orta katmanına yapıları yenilemek için çeşitli maddelerin verilmesi gerekir. Bunun için uygulama yapılacak olan bölgeye ince iğnelerle ihtiyaca yönelik özel içerikli solüsyonlar enjekte edilir. Genellikle 3-6 seans arası uygulanır. Seans süreleri 15 ile 30 dakika arasında değişir. Seans sonrası uygulama yapılan bölgenin rahatlatılması adına 10 dakikalık bir ışın tedavisi de uygulanabilir.
Mezoterapi sonrası;
· Ortalama 48 saat zorlayıcı hareketler yapılmamalı,
· Sıcak duş ve saunaya girilmemeli,
· Kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalı,
· 24 saat kozmetik ürünü ve kremleri uygulanmamalı.
Ağrı Mezoterapisi;
· Tendon ve bağ yaralanmaları,
· Menisküs,
· Nevraljiler,
· Bağırsak spazmları,
· Migren,
· Romatizmal rahatsızlıklar,
· El ve bilek ağrıları,
· Akut ve kronik doku hasarları.
İlaca bağlı yan etkinin de oldukça az olduğu bu yöntem, kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilemediği için kas ağrıları olan kişiler tarafından da çok tercih edilmeye başladı. Ağrı mezoterapisi uygulamalarında ilaç lokal olarak uygulandığı için oldukça yavaş bir yayılım gösterir. Bu sayede uzun süreli olumlu etkiler bırakır. Diğer ağrı tedavi yöntemlerinin çoğuna göre daha az seans uygulaması gerektirdiği için de tercih edilme oranı epey artmıştır.
Yaptıran ve yaptıracak olan herkese şifa olması dileğiyle...