Etkili iletişim kurmak sağlıklı ilişkilerin en temel ihtiyacı olduğu gibi iyi bir ortaklığında temel bileşenidir. Bütün ilişkilerde zaman zaman iniş çıkışlar görülür fakat ilişkinin sağlıklı ilerleyebilmesi ve arada çıkan çatışmaların iyi yönetilebilinmesi için etkili bir iletişim becerisine ihtiyaç duyarız. 
Etkili iletişime geçmeden önce ilişkide iletişimin basit bir tanımını yapmanın yerinde olacağını düşünüyorum. Öncelikle iletişim, karşımızdakine istek ve ihtiyaçlarımızı nasıl ileteceğimizi söylemenin yoludur. İlişkide iletişim sadece istek ve ihtiyaçlarımızın karşı tarafa iletilmesi değildir aynı zamanda karşı tarafla duygusal bağlantı kurmanın da yoludur. 

NE DEĞİL NASIL

Etkili iletişim eğitiminde kullandığımız önemli bir bilgi var ki bu da iletişimde ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimizin daha önemli olduğu… Karşımızdakinin duyguları söylediği sözlerle uyuşmuyorsa davranışlarını izlemeye başlarız. Beden dilinin bize ne söylediğini anlamaya çalışırız. Bu yüzden sözlerimizden çok kullandığımız jest ve mimiklerde önemlidir. 

İletişimimizin etkili olup olması tamamen bizim iletişim becerimize bağlı olarak değişir. Kontrol edebileceğimiz tek şey kendi davranışlarımız bu yüzden karşımızdakinin nasıl davranacağını belirleme gücüne sahip değiliz. Etkili iletişim kurabilme becerisi öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir beceridir. 
Yakın ilişkilerde yaşanan iletişim sorunları derinleşmeden müdahale edilmesi önemlidir. Durum daha da kötüye gitmeden harekete geçilmesi gerekir. Yakın ilişkilerde karşımızdakini ne kadar tanıdığımızı iddia etsek de asla karşımızdakinin aklından ne geçtiğini okuyamayız. Bu yüzden ikili ilişkilerde yanlış anlaşılmaların açacağı kırgınlıkları önlemek için açık iletişim yöntemini kullanmak önemlidir. 

İLEŞİM TÜRÜ

Her ilişkinin etkileşim türü farklıdır. Bu yüzden çiftlerin ilişkilerindeki etkileşimlerine en uygun iletişim bulmaları önemlidir. Karşımızdakine vermek istediğimiz mesajın karşı taraf tarafından iyi anlaşılıp anlaşılmadığından emin olmamız önemlidir. Açık bir iletişim için; 
-Öncelikle karşınızdakine vermek istediğiniz mesajın ne olduğunu iyi belirleyin. 
- Verdiğiniz mesajın karşı taraf tarafından anlaşılıp anlaşılmadığından emin olun.
- İstek ve ihtiyaçlarınız hakkında konuşurken “ben dili” ifadelerine yer verin, “hissediyorum ya da düşünüyorum” gibi ben dili ifadelerini konuşma içeriklerinizde bulundurun. 
- Kendi duygularınızın sorumluluğunu alın. 
-Karşınızdakini gerçekten dinleyin. 
- Önemli olanın haklı çıkmak olmadığını, anlaşılmak olduğunu unutmayın.