Millet “geçim” dese de siyasilerin aklı aylardır seçimdeydi. İstanbul’u kim kazanacak? Ankara ne olacak? Anketler yaptık. Medyumlara fal açtırdık. Ama sonucu hiçbiri sandık gibi net vermedi. Millet AK Parti’ye sarı kartı çekti. Anadolu’yu kırmızıya boyadı. İktidara kısa yoldan ‘aklını başına al’ dedi. 

Buraya kadar her şey normal. Peki ya anormaller. 31 Mart seçimlerine girmeye hak kazanan 36 partiden biri olan Güç Birliği Partisi. Adını altın harflerle olmasa da tarihe yazdırmayı başardı. “Cumhuriyet Türkiye’sinin en az oy alan partisi” koca Türkiye’den sadece 3 oy alabildi. Gülmeyin.. 

Onu da alamayanlar var. Millet Partisi Çanakkale Bozcaada Belediyesi Başkan Adayı Latife Özyurt. Herhalde iyi bir seçim çalışması yürütemedi ki ailesini bile inandıramadı. Latife Özyurt Bozcaada’da kullanılan 2 bin 248 oydan sadece birini alabildi. Aklıma nedense o klasik sahne geldi. Valla benim oyumdur ağam. Ule siz verdiyseniz benim oyun nere gitti ulen. Züğürt Ağa. Hadi o Bozcaada’da yerel bir siyasetçi. Peki ya eski bakanlara başbakanlara ne demeli. 

Mecliste 10 vekili bulunan Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi, kullanılan 46 milyon geçerli oydan sadece 34 binini alabildi. Bir dönem Türkiye ekonomisinin anahtarını elinde tutan Ali Babacan’ın Deva Partisi ise 150 bin de kaldı. Ve Muharrem İnce’nin Memleket Partisi. O da 78 bine razı oldu. Bence ziller her üçü içinde çalıyor. Politikalarında acil değişikliğe gitmezlerse 4 yıl sonraya kalmadan tabela partisine dönüşürler. 

SEÇMENDEN UYARI

İl genel meclislerinde sadece 37 bin oy alabilen Doğu Perinçek’in Vatan Partisi ise onlardan biraz farklı. Doğu bey Sivas ve Kahramanmaraş’ta bazı muhtarlıkları aldık diye övünse de yıllardır bloke ettiği özel bir kitlesi var. Onların oyunu her zaman alır. Saadet Partisi ise 503 bin oy aldı. 2019’da kazandığı 9 ilçeden 8 ini kaybetti. İl bakışta hezimet gibi dursa da 4 yıl önce 561 oy aldığı düşünülürse büyük bir erime yok. Kendi kitlesini tutuyor gibi. 

Ve bu seçimlerde sürpriz yapabileceği konuşulan Zafer Partisi. 1,73 oy oranı ile yaklaşık 800 bin kişiden evet aldı. Yerel seçimde iddiası olmadığı göz önünde tutulursa az oy değil. 4 yıl sonraki genel seçimlerde bu rakamı rahatlıkla en az 2 ye katlayabilir. 

Ve gelelim İYİ Parti’ye. Tam bir yıl önce anketlerde yüzde 12’lerde gösterilen, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 15’i geçebileceği, hatta yüzde 17-18 zorlayabileceği öne sürülen parti bir yılda yüzde 3’e kadar geriledi. Kongre çağrısı yapan Meral Akşener aday olur mu? Olursa yeniden o kitleyi toparlayabilir mi? İşi hiç kolay değil. Seçmen bu. Gözünün yaşına bakmaz.